Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΤΡΙΩΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ--ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ "ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ" ΚΑΙ "ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ" ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ GIORGO ΣΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ Α.Ο.Ζ....!!!
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 3ωρη συνάντηση των δύο Ηγετών, ακόμη και στους δύο Υπουργούς Εξωτερικών των δύο Χωρών, μόνο την τελευταία ώρα επετράπη να συμμετάσχουν στις συνομιλίες.!!!
Ούτε ο... Δρούτσας δεν ξέρει, τί ακριβώς συμφώνησαν...
Μαθαίνουμε επιλεκτικά από τις διαρροές, ότι μίλησαν γιά το ωραίο επικοινωνιακό πυροτέχνημα--άκρως αναποτελεσματικό--πού ακούει στο όνομα "Τείχος του Έβρου".!!!
Μαθαίνουμε επίσης ότι ως μόνη διαφορά στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις , είναι η υφαλοκρηπίδα και ότι άν το θέμα δεν επιλυθεί με την διαδικασία των συνομιλιών θα καταφύγουμε στο... Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.!

ΝΕΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ...

Η έννοια της υφαλοκρηπίδας όμως έχει, εδώ και 25 χρόνια, υπερκεραστεί απ' αυτή της... ΑΟΖ. !!!
Με βάση τα άρθρα 55-57 της νέας Σύμβασης του 1982 ως ΑΟΖ ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή σε πλάτος μεχρι 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας.
Επίσης η Σύμβαση αναφέρει ρητά (άρθρο 121, παράγραφο 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζονται και για τις ηπειρωτικές περιοχές.
Επομένως, η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα για την ΑΟΖ που προβάλλει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου, ότι, δηλαδή, τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας.
Επιπλέον, η νέα Σύμβαση έχει καταργήσει τη γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας και έτσι η Τουρκία έχει χάσει άλλο ένα επιχείρημα.
*-- Γιατί εμείς δεν θέτουμε θέμα ΑΟΖ;;;
* -- Μήπως επειδή το Διεθνές Δίκαιο, μας δικαιώνει;;;
* -- Μήπως επειδή δεν θέλουμε να... χαλάσουμε τα σχέδια της Τουρκίας;;;
Ίσως το μάθουμε, 'οταν πλέον θα είναι πολύ...αργά.!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου