Σε μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση για την κατοχύρωση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας προχώρησε η Αθήνα ήδη από τον περασμένο Μάιο, όταν κατέθεσε στα Ηνωμένα Εθνη τις αναθεωρημένες θέσεις της ως προς τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η ελληνική πλευρά κοινοποίησε με τον τρόπο αυτόν στη διεθνή κοινότητα πως για την υφαλοκρηπίδα και για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρεί ότι, με βάση την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των σχετικών προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εκτείνονται σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης.
*********
Σε περίπτωση που η απόσταση με τις ακτές όμορων χωρών είναι μικρότερη και δεν υπάρχει διμερής συμφωνία καθορισμού, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μέση γραμμή.
*********
Με την κοινοποίηση των θέσεών της στα Ηνωμένα Εθνη η Ελλάδα ουσιαστικά «σκιαγράφησε» τη ζώνη κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της, θέτοντας την αφετηρία μελλοντικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό ζωνών.
*********
Επιπλέον ισχυροποίησε τα επιχειρήματά της όσον αφορά τις περιοχές για τις οποίες νομιμοποιείται να προχωρήσει σε έρευνες για την αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
*********
Κινούμενη προσεκτικά και αθόρυβα η Αθήνα ήδη από τον περασμένο Μάιο προχώρησε σε κατάθεση στα Ηνωμένα Εθνη των θέσεών της ως προς τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στον θαλάσσιο χώρο.
*********
Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά, με το παράρτημα (ΑΝΝΕΧ) που κατέθεσε στον διεθνή οργανισμό, ενημερώνει για την ενσωμάτωση στη νομοθεσία της των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας στον νόμο 4001/2011, που ορίζει το καθεστώς ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και καθιστά τη διεθνή κοινότητα ενήμερη για τις θέσεις της όσον αφορά τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.
*********
Στο παράρτημα γίνεται αναφορά στο δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «στην ξηρά, σε λίμνες και υποθαλάσσιες περιοχές επί των οποίων η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα σε συνάφεια με τις πρόνοιες της Σύμβασης του 1982, των Ηνωμένων Εθνών, για το Δίκαιο της Θάλασσας».
*********
Ακολούθως, γίνεται αναλυτική περιγραφή του πώς νοείται πλέον για την ελληνική πλευρά ο όρος «υποθαλάσσιες περιοχές»:
*********
Πρόκειται για «τον βυθό και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (μόλις ανακηρυχθεί), σε μια απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης, από τις οποίες μετριέται το εύρος των χωρικών υδάτων.
*********
Ελλείψει συμφωνίας καθορισμού με τα γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι έναντι ή παρακείμενες των ακτών της Ελληνικής Δημοκρατίας, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (μόλις ανακηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας ισαπέχει από τα πλησιέστερα σημεία των γραμμών βάσης (ηπειρωτικών και νησιωτικών) από τα οποία μετριέται το εύρος των χωρικών υδάτων».
*********
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση στις αναφορές στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περί πρόθεσης της Ελλάδας να προχωρήσει σε καθορισμό θαλασσίων ζωνών, ανέφερε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση θα πραγματοποιήσει και η Τουρκία αντίστοιχα βήματα.
Ομως ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για κάτι τέτοιο».
*********
Ακολούθως, αναφέρθηκε στη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην προετοιμασία του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου, και πρόσθεσε ότι «σημασία έχει να πραγματοποιήσουμε όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν από κοινού, στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων».
*********
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ και κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε τοποθετηθεί εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της Ελλάδας στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.
*********
Παρά τις αναφορές του κ. Νταβούτογλου, η Αγκυρα δεν κινήθηκε στα Ηνωμένα Εθνη όταν η Αθήνα κοινοποίησε τις νέες θέσεις της, όσον αφορά τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.
*********
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η τουρκική πλευρά απέφυγε να προχωρήσει σε κάποια κίνηση, καθώς οι ελληνικές θέσεις απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, με την οποία η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί, καθώς δεν την έχει υιοθετήσει διότι θεωρεί ότι καταρρίπτει όλες τις θέσεις της όσον αφορά το Αιγαίο.
Άντε για, μπουχτίσαμε από μπλα μπλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουμε δίκιο, έχουμε οικονομικές ανάγκες και έχουμε υποστήριξη από όλες τις μεγάλες δυνάμεις, άντε ρε άβουλε χέστη αντωνάκη, προχωρα να ανεβείς στο 30% και να σβήσεις το τσίριζα.
Ρε "γιδοπονηρε", ασε τωρα που ενδιαφερεσαι να σβησει ο Σαμαρας τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσεις οι χρυσαυγιτες εκτος απο τον Καμμενο και με τον Συριζα συμμαχειτε αρκει να αντιπολιτευοσαστε τον Σαμαρα.
Εισαστε "τακιμια" με τον ΣΥΡΙΖΑ και γινοσαστε ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ, της ΕΛΛΑΔΑΣ.
λες και δεν ξερουμε πως ξεφυτρωσατε και απο που τα παιρνετε...!
Να χαιρεσαι τον μπουχεσα τον Μιχαλολιακο που η φατσα του τουλαχιστον το "προδιδει".
αφου ξερεις γιατι δεν λες και σε μας ρε φτιάκα απο που "τα παιρνουμε"; και 2ον,τολμας εσυ να μιλας για γενιτσαρους ρε δηλωμενε προδοταρά; ΜΙΑ ΧΑΡΑ βλεπω τακιμιασατε με τον τσυριζα για να μην παραπεμφθει ο τζεφρυ.
ΔιαγραφήΗ Χρυσή Αυγή είναι κόμμα Εθνικό, ο σύρριζα είναι διεθνιστικό, τα κοινά μας είναι κατά του απάνθρωπου κεφαλαίου που εσείς οι ψεφτοδημοκράτες προσκυνάτε.
ΔιαγραφήΚαι κάποτε θα πρέπει να μάθεις ανώριμε, ότι είναι φοβερά ηλίθιο να προβάλλεσαι σαν ”σαμαρικός” ”καραμανλικός” κλπ κο-κός, το σωστό είναι νεοδημοκράτης, δηλαδή το διεφθαρμένο κόμμα που μαζί με το πασοκ μας έσβησε σαν κράτος, κατάλαβες κατώτερο τυφλό κομματόσκυλο?