Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΠΡΟΣ--ΠΙΣΩ» ΤΟΥ... ΑΜΦΙΤΑΛΑΝΤΕΥΟΜΕΝΟΥ και ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ...!!!

«ΕΤΣΙ, ΘΑ ΑΝΑΘΑΡΡΗΣΟΥΝ ΙΡΑΝ και ΧΕΣΜΠΟΛΑΧ»...!!!

Η προοπτική μιας Συρίας καθαρής από χημικά όπλα θα αποτελούσε μεγάλη ανακούφιση για το Ισραήλ, έναν γείτονα που επί μακρόν υπήρξε ο κύριος στόχος του συριακού οπλοστασίου που συγκεντρώθηκε επί δεκαετίες.
Πολλοί ισραηλινοί ειδικοί υποστήριξαν ότι η συμφωνία που προτάθηκε από τη Ρωσία, κατά την οποία η Συρία θα παρέδιδε το απόθεμά της σε χημικά όπλα, θα μπορούσε να αποτελέσει υπ' αριθμόν 1 απόδειξη για το πώς μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να οπλίσει το χέρι μιας αμφιταλαντευόμενης κυβέρνησης.  
****************
Ταυτόχρονα όμως υπάρχει απαισιοδοξία στο Ισραήλ ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ θα πραγματοποιήσει όντως την υπόσχεσή του να παραδώσει και τελικά να καταστρέψει το απόθεμά του σε χημικά όπλα. 
****************
Οντως πολλοί αναλυτές ανησυχούν ότι ο Ασαντ, οι ιρανοί πάτρονές του και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα αναδυθούν ενδυναμωμένοι και ότι βασικός απόηχος αυτού του επεισοδίου θα είναι η αίσθηση της αμφιταλάντευσης των Αμερικανών όσον αφορά την ανάμειξή τους στη Μέση Ανατολή.
****************
«Οταν το δουν αυτό οι Ιρανοί δεν θα φοβηθούν μια στρατιωτική απειλή. 
Αντιθέτως, πιστεύουν ότι ο διεθνής συνασπισμός είναι αδύναμος και καταρρέει και δεν αποτελεί αρκετά σημαντικό λόγο για να εγκαταλείψουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα» λέει ο ισραηλινός βουλευτής Τζάτσι Χανέγκμπι.
****************
Πολλοί Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, μοιάζουν να πιστεύουν ότι το Ισραήλ ίσως χρειαστεί να προστατεύσει το ίδιο τον εαυτό του.
****************
Το Ισραήλ επέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της συριακής εμφύλιας σύρραξης ότι θα επέμβει μόνο για να προστατέψει τα σύνορά του ή για να αποφύγει τη μεταφορά όπλων προς τη Χεζμπολάχ.
****************
Οι Ισραηλινοί έχουν απογοητευτεί πολύ από αυτό που περιγράφουν ως αναποφασιστικότητα του Ομπάμα - μια ισχυρή αντίθεση με τον δικό τους στρατό που μυστικά έχει χτυπήσει πολλές φορές αυτοκινητοπομπές εντός της Συρίας για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα προς τη Χεζμπολάχ.
****************
Ο Εχούντ Γιάαρι από το Ινστιτούτο Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή που έχει έδρα του την Ιερουσαλήμ υποστηρίζει ότι οι Ισραηλινοί αμφισβητούν την οδό της διπλωματίας.
****************
Ανησυχούν ότι τόσο η Συρία όσο και το Ιράν μπορεί να αποκτήσουν προηγμένα ρωσικά οπλικά συστήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας κατά με την οποία, όπως ανέφερε η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», η Ρωσία συμφώνησε να δώσει στο Ιράν προηγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 και να κατασκευάσει άλλον έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στην περιοχή Μπουσέρ.
****************
«Ενιωσαν ξεκάθαρα ότι ο αμερικανός πρόεδρος έψαχνε κάθε δυνατό τρόπο για να αποφύγει να δράσει επί της κόκκινης γραμμής που ο ίδιος δημιούργησε. 
****************
Αν ο Ομπάμα δεν επιθυμεί ένα περιορισμένο, συνετό χτύπημα στη Συρία, όταν φθάσει εκεί το πράγμα, θα αναλογιστεί ένα ακόμη μεγαλύτερο στο Ιράν;» λέει ο Γιάαρι.

          ----------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου