Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

ΜΕΓΑΛΗ "ΡΕΜΟΥΛΑ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ!

Μετά τους βουλευτές αυξάνουν και οι δήμαρχοι τους μισθούς τους, ενώ οι εργαζόμενοι την βγάζουν δύσκολα.


Ένα αποκαλυπτικό και εξωφρενικό ρεπορτάζ με στοιχεία και αριθμούς, της αυτοδιοικητικής εφημερίδας ΦΑΛΗΡΙΚΗ του Ανδρέα Αλεξανδρόπουλου.

Με τη φράση "Ακριβέ μου δήμαρχε" θα προσφωνούμε από δω και πέρα τους δημοτικούς άρχοντες...καθώς με κοινή υπουργική απόφαση εκτινάσσονται στα ύψη οι αμοιβές των δημάρχων, των αντιδημάρχων και των προέδρων δημοτικών συμβουλίων.


Την ίδια στιγμή που οι αυξήσεις στους εργαζόμενους δίνονται με το σταγονόμετρο λόγω λιτότητας, οι δήμαρχοι λαμβάνουν γενναίες αυξήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, ανάλογα με τα τακτικά έσοδα των δήμων, τα ετήσια έξοδα παράστασής τους θα ξεκινούν από 18.900 ευρώ και θα φτάνουν έως 67.200 ευρώ.
Γιά παράδειγμα στο Δήμο Π.Φαλήρου, ο οποίος - σύμφωνα με τον προϋπολογισμό- έχει τακτικά έσοδα πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ, τα έξοδα παράστασης του δημάρχου, ορίζονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση στο ύψος των 52.500 ευρώ ετησίως.

Με άλλα λόγια, ο Δήμος Π.Φαλήρου θα δαπανά κάθε μήνα γιά την αμοιβή του δημάρχου, το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσο των 4.375 ευρώ. Και σ' όλα αυτά βέβαια προστίθεται ο μισθός του από το Κράτος.
Τα ετήσια έξοδα παράστασης του καθενός από τους πέντε (5) αντιδημάρχους, ορίζονται στα 26.250 ευρώ, δηλαδή ο κάθε αντιδήμαρχος κοστίζει 2.187 ευρώ το μήνα. "Ριγμένος" είναι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον οποίο προβλέπονται μόνο ...21.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή το 80% του Αντιδημάρχου.
Άν στις αμοιβές αυτές προστεθούν και τα έξοδα παράστασης των 33 Δημοτικών Συμβούλων, των πέντε (5) μελών της Δημαρχιακής Επιτροπής, των Προέδρων, Αντιπροέδρων και μελών των επτά (7) Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοτικών Νομικών Προσώπων και άλλων Επιτροπών στις οποίες προβλέπεται η συμμετοχή αιρετού εκπροσώπου, το ποσό φθάνει το μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.
Σε μία τετραετία, η δαπάνη του Δήμου για τους ίδιους τους δημοτικούς άρχοντες, ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ.
Εδώ πρέπει να τονιστεί πως όσοι δημοτικοί άρχοντες εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν πάρει άδεια για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ως αιρετοί, λαμβάνουν και το μισθό από την υπηρεσία τους.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα ετήσια έξοδα παράστασης των δημοτικών αρχόντων, υπογράφηκε στις 4 Ιουλίου 2008 και κοινοποιήθηκε στην ΚΕΔΚΕ στις 27 Ιουλίου.
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1350 τεύχος Β΄στις 10 Ιουλίου 2008 και φέρει τις υπογραφές των Υφυπουργών Εσωτερικών κ. Αθανασίου Νάκου και Οικονομικών κ. Νικολάου Λέγκα και τον αριθμό 42224/4-7-2008.
Σας πληροφορούμε, οτι η δαπάνη που προκαλείται δεν βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογιμό, αλλά τους Προϋπολογισμούς των 1.043 Δήμων της χώρας, η οποία εκτιμάται στο ποσό των 77 εκατομμυρίων ευρώ περίπου ετησίως. (Αφορά έξοδα παράστασης 1.043 Δημάρχων, άλλων τόσων Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων και 3.200 περίπου Αντιδημάρχων).

Άλλα τόσα, δηλαδή 77 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εισπράτουν οι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Δημοτικών Νομικών Προσώπων, Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.α. Συνολική δηλαδή επιβάρυνση στις τσέπες των δημοτών, περισσότερα απο 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και 600 εκατομμύρια ευρώ την τετραετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου