Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (17.6.2012) ΚΑΙ ΜΕΤΑ;;;

ΘΥΣΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ;;;

Γράφει ο Νίκος Σχοινάς
Πολιτικοοικονομικός σχολιαστής.

Η χώρα, ως γνωστόν και αναμενόμενο άλλωστε οδηγείται την ερχόμενη Κυριακή σε νέες εθνικές εκλογές, όπως ακριβώς προστάζει το Σύνταγμα. 
Κατά την Αριστοτελική άποψη στις Δημοκρατίες οι εκλογές δείχνουν την  διέξοδο. 
Υπάρχουν όμως και οι δύσπιστοι

 ή οι κακεντρεχείς, που θεωρούν, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, αν δεν το διαχειριστούν σωστά οι εκλεγμένοι, μπορεί να οδηγήσει σε εθνική περιπέτεια, όταν οι ηγέτες που εκλέγονται ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ το Εθνικό συμφέρον  στην αλαζονεία, στην ματαιοδοξία ίσως και στον καιροσκοπισμό τους και όσοι δε δεν εκλέγονται εμφανίζονται «εκ του ασφαλούς» σωτήρες! 
Στο μεσοδιάστημα από τις εκλογές της 6ης Ιουνίου μέχρι σήμερα (Αρχηγοί και υποψήφιοι Βουλευτές) με τις εμφανίσεις τους στις περιοδείες και στα ΜΜΕ, δείχνουν να μην έχουν διδαχθεί τίποτα. 
Αλληλοκατηγορίες, παλαιοκομματισμός, υποσχέσεις για το τι θα κάνουν, αλλά το κυριότερο πως θα το κάνουν τσιμουδιά. 
Η κουβέντα συμπληρώνεται με τετριμμένες και χιλιοειπωμένες επιθέσεις εναντίον προσώπων ή κομμάτων, με επίχρισμα τάχα πολιτικών επιχειρημάτων, με στόχο να ανακόψουν την διαφαινόμενη άνοδο των αντιπάλων, ταυτόχρονα δε να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. 
Τέτοια παραδείγματα είναι: Της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ και λιγότερο της ΔΗΜ.ΑΡ εναντίον του ανερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ, στην κεντροδεξιά «πολυκατοικία» βγάζουν «χολή» με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και το ΛΑΟΣ εναντίον της ΝΔ και όλοι μαζί εναντίον ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. 
Οι προτάσεις και ο τρόπος εξόδου από την οικονομική κρίση και οι μεταρρυθμίσεις, που θα δημιουργήσουν το υπόβαθρο για επενδύσεις – ανάπτυξη, ατυχώς φαίνεται να περιμένουν.
Γιατί όλα αυτά; Γιατί υπερτερούν οι παλαιοκομματικές συνήθειες, παρά το οικονομικοπολιτικό σοκ, που διέρχεται η Ελλάδα και που είναι υπεύθυνες γιαυτό μαζί με αυτούς που τις εξέφραζαν. 
Τα κόμματα επιδιώκουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Προσπερνούν, ότι αυτοδυναμία, που ευτυχώς δεν θα δώσουν μεθαύριο οι Έλληνες ψηφοφόροι, σημαίνει πολιτική αυτοκτονία για όποιον την αποκτήσει και ταυτόχρονα καταστροφή της Ελλάδος και περαιτέρω φτώχεια τω Ελλήνων.
Μετά την  αυτοδυναμία, σχεδιάζουν σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών: 
Ένα τέτοιο είναι η πρωτιά της ΝΔ. Το κόμμα αυτό φέρεται να σχηματίσει Κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ και ψήφο ανοχής ενδεχομένως της ΔΗΜ.ΑΡ. 
Επόμενο σενάριο με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα επιδιώξει να Κυβερνήσει με ψήφο εμπιστοσύνης της ΔΗΜ.ΑΡ και ανοχής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 
Και στις δυο περιπτώσεις θα προκύψουν Κυβερνήσεις ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ. Μπορεί να αποκτήσουν τις επιδιωκόμενες Κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, στη ΚΟΙΝΩΝΙΑ όμως θα παραμένουν ΜΟΙΟΨΗΦΙΕΣ και με τέτοια αναντιστοιχία ο τόπος δεν κυβερνάται και οι όποιες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες κι αν ψηφιστούν στη Βουλή δεν θα γίνουν αποδεκτές από την πλειονοψηφία της Ελληνικής Κοινωνίας.
Τι απομένει; Και ποιο μήνυμα θα δώσουν οι πολύπαθοι ψηφοφόροι στις εκλογές της Κυριακής; ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με εξωκοινοβουλευτικούς Πρωθυπουργό και Υπουργούς (χωρίς υφυπουργούς), με ορίζοντα τετραετίας, χωρίς χειραγωγήσεις, που θα απολαμβάνει τη εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η οποία θα αφεθεί να Κυβερνήσει πραγματικά, να προχωρήσει στη αναδιαπραγμάτευση των μνημονίων, την προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανάπτυξη και την ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης. 
Προσέτι δε ο Πρωθυπουργός στα πλαίσια της Δημοκρατίας και της αμοιβαίας κοινοβουλευτικής συνεργασίας, μπορεί να προσκαλεί τους Κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, ανά εξάμηνο για ενημέρωση, να τους ζητάει τις προτάσεις τους, οι οποίες όμως θα έχουν συμβουλευτικό και μόνον χαρακτήρα.
Μόνον έτσι νικητές και ηττημένοι από το αποτέλεσμα της κάλπης θα αποδείξουν εν τοις πράγμασι ότι «πήραν το μήνυμα» των εκλογών, που τους έστειλε ο Ελληνικός λαός, θα διαφοροποιηθούν από τον παλαιοκομματισμό και απ΄ αυτό που καταδικάζουν χωρίς να το πιστεύουν στα ΜΜΕ (πελατειακές σχέσεις, κομματικό κράτος, διαφθορά, αχαλίνωτες υποσχέσεις, δανεικά για κατανάλωση, κακοδιαχείριση των δημοσίων πραγμάτων κλπ.). 
Οι κοινοβουλευτικοί πρέπει να σταματήσουν τις κούφιες δηλώσεις (κούρασαν τον κόσμο) και να εργαστούν για την Ελλάδα, την πρόοδο, την ευημερία του λαού και να καταπιαστούν με την επίλυση των καθημερινών κοινωνικών θεμάτων, που είναι και προβλήματα των Ελλήνων, τα οποία αυτοί οι μεταπολιτευτικοί Κοινοβουλευτικοί δημιούργησαν και ας αφήσουν το ανόητο «μαζί τα φάγαμε».
Μόνον τότε ο ιστορικός του μέλλοντος θα ασχοληθεί θετικά μαζί τους, διαφορετικά θα περιπέσουν στη λήθη και στο ανάθεμα του Ελληνικού λαού, που τα ποικιλόμορφα προβλήματα τον βρίσκει ενωμένο και περιμένει, εκείνους που θα επιλέξει μεθαύριο, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των Εθνικών περιστάσεων

4 σχόλια:

  1. Πολιτικοοικονομικός αναλυτής;!!!!!!!!Σχοινάς!!!!
    Κρούγκμαν,τρίζει το Νόμπελ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχοινα, οπου βαραει ο βοριας ή ο μαϊστρος εισαι .....

    σ' εδιωξε ο καρατζαφερ με τις μαλακιες που εκανες και τωρα γυρισες αναποδα: εκει που εφτυνες>>> γλυφεις και το αντίστροφο .....

    ελα παπαρα σταματησε τις παπαριες γελανε κι οσοι σε διαβαζουν , λεμε οσοι! πόσοι αραγε; τυχαια επεσα πανω σου δεν μ ενδιαφερεις ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άντε ρε άχρηστε Σχοινά, Γ.Γ του Υπ. Οικονομικών επί Μητσοτάκη... Ακόμα σε θυμούνται και γελάνε με τις μαλακίες που έλεγες, γιατί δεν έκανες τίποτα άχρηστε!
    Πίεσε τον Μητσοτάκη ο Καρατζαφέρης για να βρεις μια θεσούλα να κονομήσεις και τώρα το παίζεις και μεγάλος αναλυτής!!!
    Του London Scool of Oikodomiks είσαι και συ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τυχαία ανοιξα το αρθρο σου και διαπίστωσα οτι λές τα πράγματα με το ονομα τους, είναι προφητικά και κατα πως φαίνεται σήμερα με τις συζητήσεις για σχηματισμό Κυβέρνησης θα βγείς και αληθινός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή