Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ- ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ


Αυστραλία, 220 χρόνια ιστορίας, 17 τοποθεσίες στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - Ελλάδα, 6.000 χρόνια ιστορίας, 17 τοποθεσίες UNESCO
Ο πολιτισμός για την Ελλάδα είναι μια εν βαθιά υπνώσει βιομηχανία, η οποία εάν έμπαινε σε λειτουργία θα έλυνε δια μιας το βαρύ πρόβλημα ανεργίας, δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσθετες θέσεις απασχόλησης, όπου θα μπορούσαν να βρουν ποιοτική εργασία νέοι άνθρωποι.
Διότι, ο ελληνικός πολιτισμός, παρά την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, εξακολουθεί να εμπνέει εκατοντάδες εκατομμύρια λάτρεις της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο.
Η απουσία του κράτους όμως στον πολιτισμό είναι τραγική, αποτελεί ένα ακόμη θλιβερό γεγονός που προκαλεί αγανάκτηση και μελαγχολία σε κάθε Έλληνα πολίτη που κατανοεί, σέβεται και αναγνωρίζει τους πολιτιστικούς θησαυρούς που έχει κληρονομήσει από τις παρελθούσες γενιές που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του μοναδικού πλούτου.
Η σαφέστερη ένδειξη για την κατάντια και την παντελή αδιαφορία του ελληνικού κράτους -διοίκησης και πολιτικού κόσμου- για τον πολιτισμό είναι η Λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σε αυτόν τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο θεσμό, η Ελλάδα, με τα 6.000 χρόνια εκρηκτικής παραγωγής ιστορίας και πολιτισμού, εκπροσωπείται με μόλις 17 μνημεία και περιοχές [http://whc.unesco.org].
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ανισομέρειας στην συμμετοχή σε αυτόν τον κορυφαίο παγκόσμιο θεσμό της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αρκεί μια σύγκριση με την Αυστραλία, μια χώρα που η ιστορία της ξεκίνησε μόλις το 1787, όταν οι πρώτοι έποικοι εγκαταστάθηκαν στα εδάφη της, μιας και οι προϋπάρχοντες γηγενείς Αβορίγινες μάλλον ελάχιστα μνημεία πολιτισμού έχουν να επιδείξουν.
Η σπουδαία αυτή χώρα του Νέου Κόσμου έχει καταφέρει να εγγράψει στη Λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, επίσης 17 τόπους και μνημεία!
Η ένταξη τοποθεσιών και μνημείων στον Κατάλογο της UNESCO απαιτεί πολιτική βούληση και σχετική ανάληψη δράσης από το Υπουργείο Πολιτισμού., των ιστορικών τέχνης και άλλων συναφών ειδικοτήτων, εκ των οποίων η Ελλάδα διαθέτει απεριόριστες δεξαμενές.
Το Γραφείο Τύπου
Χρήστος Χατζημιχαήλ: 6972 699678
Νικίας Οικονόμου: 6934577781 e-mail: nikias_economou@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου