«Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ... "ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ" ΚΡΑΤΗ»...!!!
Mήνυμα στην Ευρώπη πως με τη στάση της μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου,
έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, ανοίγοντας τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων, επισημαίνοντας πως τα ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στη δικαιοδοσία, κατά κύριο λόγο, ευρωπαϊκών κρατών.
***********************
Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρώτη φορά για το ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ τόνισε οτι η Ευρωπαϊκη Ένωση πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή καθως η Μεσόγειος παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια και τη διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης.
***********************
«Είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε- η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών, αλλά η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως «πρέπει να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει, να ανασηκώσουμε το κεφάλι για κάτι που μας δίνει προοπτική», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου.
***********************
Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρώτη φορά για το ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας. Για τον Αντώνη Σαμαρά, η Μεσόγειος είναι κάτι παραπάνω από μια θάλασσα, καθώς, όπως είπε, για την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της.
***********************
«Σκεφτείτε ακόμα ότι σε αυτή την κρίσιμη γωνιά του κόσμου, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.
Και η Ευρώπη δεν έχει μόνο την Ελλάδα.
Υπάρχουν και τα δύο ευρωπαϊκά νησιωτικά κράτη: η Κύπρος και η Μάλτα. Φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει η θαλάσσια σύζευξη Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και Ελλάδας- Μάλτας.
***********************
Δέστε στο χάρτη τι τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες δημιουργεί για την Ευρώπη ολόκληρη η σύζευξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας με την αντίστοιχη ΑΟΖ της Κύπρου προς Ανατολάς και της Μάλτας προς δυσμάς.
***********************
Είναι κοινό μυστικό πια ότι στις θαλάσσιες αυτές περιοχές υπάρχουν σημαντικοί ενεργειακοί πόροι. Τα ενεργειακά αποθέματα που ήδη έχουν ανακαλυφθεί στη νοτιανατολική Μεσόγειο - κι εκείνα που βασίμως πιθανολογούνται εκεί - βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην δικαιοδοσία Ευρωπαϊκών κρατών.
***********************
«Πρέπει να προφυλαχθεί η Ευρώπη από τους κινδύνους που βρίσκονται στα νότιά της, και από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών, στην απέναντι ακτή βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει ανάγκη η Ευρώπη, αλλά και στον ίδιο το βυθό της Μεσογείου» υπενθυμίζοντας πως η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί από τη Μεσόγειο και τόνισε:
***********************
«Η ΕΕ πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη γειτονιά της, η Μεσόγειος παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια και τη διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης, για τον ενεργειακό εφοδιασμό της», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Εκλογή Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα εκλογικά τμήματα στον Έβρο και αναλυτικές
οδηγίες για τη διαδικασία
-
[image: Εκλογή Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα εκλογικά τμήματα στον Έβρο και
οδηγίες για τη διαδικασία]
Την *Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024* τα μέλη και οι φίλοι του *ΣΥ...
Πριν από 4 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου