Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

New York Times: «Η ΜΕΡΚΕΛ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»...!!!

«ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΝ ΟΜΟΛΟΓΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ»...!!!

«Πάνω από δύο χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προωθούν ένα κοκτέιλ λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, με την υπόσχεση ότι θα είναι η θεραπεία για την οικονομία τους. 
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το φάρμακο είναι πικρό και σκοτώνει τον ασθενή...».
Έτσι ξεκινά ένα κείμενο-«κόλαφος» στους New York Times για την Άνγκελα Μέρκελ και τις τακτικές που ακολουθεί η ίδια και οι ομόλογοί της.
***********************
Κάνοντας αναφορά στην Πορτογαλία και την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, που τάχθηκε κατά των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις των κρατικών υπαλλήλων, αλλά και στους απογοητευμένους Ιταλούς, που έστειλαν σαφές μήνυμα με την ψήφο διαμαρτυρίας τους, η αμερικανική εφημερίδα προβλέπει ότι με τη δημοσιονομική λιτότητα που επιβάλλεται τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη οδηγείται στην κατάρρευση.
***********************
Άλλωστε, όπως τονίζει το κύριο άρθρο των New York Times, η τακτική αυτή, πέρα από την οικονομική καταστροφή, προκαλεί διάχυτη λαϊκή οργή και αντίδραση στο πρόσωπο των πολιτικών.
***********************
Από την όλη κατάσταση αυτός που βγαίνει οφελημένος, είναι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που αρνείται να στηρίξει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στο σχηματισμό κυβέρνησης και καλεί σε δημοψήφισμα για το ευρώ, όπως κάνουν και άλλες ομάδες ανάλογης ιδεολογίας.
***********************
Ο πραγματικός κίνδυνος, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, είναι να αυξηθούν τέτοια κινήματα με ολοένα περισσότερους ψηφοφόρους σε χώρες με οικονομικά προβλήματα, που θα βλέπουν θετικά την έξοδο από την ευρωζώνη.
***********************
«Αν οι χώρες απορρίψουν το κοινό νόμισμα, αυτό θα προκαλέσει διάχυτο πανικό σε όλη την Ευρώπη και θα οδηγούσε σε απώλεια δεκάδων δισ. ευρώ σε κυβερνήσεις, τράπεζες και επενδυτές στη Γερμανία και άλλες πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, για να μην αναφερθούμε στον υπόλοιπο κόσμο» γράφει χαρακτηριστικά το κείμενο.
***********************
Αυτό που θα βοηθούσε σημαντικά, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η αλλαγή στάσης της Γερμανίδας καγκελάριου.
***********************
«Αν σταματούσε να επιμένει στην λιτότητα και, αντ' αυτού, βοηθούσε στην αύξηση της ζήτησης, επιτρέποντας σε ασθενέστερες χώρες να εκδώσουν ομόλογα με την στήριξη της ευρωζώνης. Αυτό θα ενίσχυε τις οικονομίες» υποστηρίζουν οι New York Times.
***********************
Ενώ προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δυσκολευθούν να παραδεχθούν ότι η προσέγγισή τους έχει αποτύχει, αυτό που προτείνει η αμερικανική εφημερίδα, είναι να συνειδητοποιήσουν ότι, με το να παραμένουν προσκολλημένοι στο ίδιο πλάνο, αυτό θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα για το κοινό νόμισμα, αλλά και την ίδια την ιδέα της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου