Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ...



"ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΒΟ ΤΟ...ΚΛΙΜΑ...".!!!

Γράφει ο Γιάννης Τσιπλάκος

Στη διατριβή ενός σπουδαστή και σε ένα άρθρο σε περιοδικού ορειβασίας στήριξε τους ισχυρισμούς της για την εξαφάνιση των πάγων, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Διακυβερνητική Επιτροπή για την κλιματική Αλλαγή (IPCC). Όπως αναφέρει η Telegraph, oι αποκαλύψεις έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος της επιτροπής, που στις αρχές του μήνα συνέταξε μια ταπεινωτική απολογία σχετικά με τις ανακριβείς εκτιμήσεις της για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πρόσφατα τα μέλη της παραδέχθηκαν ότι προειδοποίησαν για μείωση των πάγων στις Άνδεις, τις Άλπεις και βουνοκορφές της Αφρικής σε δύο κείμενα.

Το ένα ήταν ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί σε περιοδικό με θέματα ορειβασίας και βασιζόταν σε μαρτυρίες ορειβατών, οι οποίοι διαπίστωναν αλλαγές και λιγότερα χιόνια στα βουνά(!)


Το δεύτερο κείμενο ήταν μια διατριβή, ενός σπουδαστή γεωγραφίας

στο πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, ο οποίος είχε με τη σειρά του χρησιμοποιήσει μαρτυρίες ξεναγών των Άλπεων.
Το άρθρο στο περιοδικό γράφτηκε από τον ορειβάτη και συγγραφέα Ma
rk Bowen και δημοσιεύτηκε το 2002. O ίδιος ο Bowen εξέφρασε την έκπληξή του που χρησιμοποιήθηκε από την επιτροπή, αν και σημείωσε ότι οι πληροφορίες που δίνουν οι ορειβάτες και οι παρατηρήσεις που κάνουν έχουν τη σημασία τους.
Το φιάσκο των "πηγών" της επιτροπής αποκάλυψε η εφημερίδα "The Sunday Telegraph", δημιουργώντας ερωτηματικά σχετικά με την εγκυρότητα της έκθεσης του 2007 που προειδοποιούσε για τη μεγάλη κλιματική αλλαγή που εξαφανίζει τους πάγους από τις βουνοκορφές.


Τα Ιμαλάια είναι στη θέση τους...

Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα όταν πριν λίγες ημέρες μέλη της επιτροπής υποχρεώθηκαν να ανακαλέσουν ισχυρισμούς, που περιέχονταν σε αναφορά της IPCC, σχετικά με τους "πάγους που λιώνουν στα Ιμαλάια".
Διαπιστώθηκε ότι για τα Ιμαλάια είχαν χρησιμοποιηθεί κείμενα από την ιστο
σελίδα της WWF, χωρίς μάλιστα αναφορά στην πηγή.
Οι αποκαλύψεις έχουν προσθέσει βέλη στη φαρέτρα των σκεπτικιστών, αλλά και των εταιρειών που μολύνουν το περιβάλλον και θεωρούν ενοχλητικές τις αναφορές της επιτροπής.
Ωστόσο, επιστήμονες από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι η IPCC, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, φτάνει σε έγκυρα συμπεράσματα και οι προειδοποιήσεις για το κλίμα είναι ορθές.
Γεγονός όμως είναι ότι όταν μια επιτροπή αυτού του βεληνεκούς χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες πηγές για να φτάσει σε τόσο σοβαρά συμπεράσματα, θα υπάρξουν αντιδράσεις.
Οι εκθέσεις της IPCC, δημοσιεύονται κάθε έξι χρόνια και λαμβάνονται υπόψη από κυβερνήσεις που παίρνουν αποφάσεις σχετικά με το περιβάλλον, επηρεάζοντας τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο επικεφαλής της επιτροπής Rajendra Pachauri, έχει βρεθεί στο επίκεντρο των επικρίσεων και δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί. Πάντως 400 μέλη και άνθρωποι που εργάζονται για την ΙPCC εξακολουθούν να τον στηρίζουν. Το πόσο θα αντέξει ο ίδιος κανείς δεν το γνωρίζει καθώς η χρησιμοποίηση μη ασφαλών πηγών για επιστημονικά συμπεράσματα είναι πολύ σοβαρό ατόπημα

Ποια είναι η IPCC

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) είναι επιστημονική διακυβερνητική επιτροπή υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ιδρύθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος.
Ο σκοπός της επιτροπής είναι η αξιολόγηση της επιστημονικής γνωστικής βάσης και των ερευνών που διεξάγονται για τη μελέτη των κλιματικών αλλαγών.

Η επιτροπή αξιολογεί επίσης τις συνέπειες των κλιματικών μεταβολών που προέρχονται από ανθρώπινη δραστηριότητα, μελετώντας πιθανές πολιτικές και δράσεις για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων κινδύνων.
Συντονίζει επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο και μέχρι το 2007 είχε δημοσιεύσει τέσσερις εκθέσεις (1990, 1995, 2001 και 2007) σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται και τις πιθανές επιπτώσεις τους.

Οι εκθέσεις της IPCC αποτελούν σημείο αναφοράς για τα ζητήματα που άπτονται της παγκόσμιας θέρμανσης και βασίζονται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις ειδικών ερευνητών.
To 2007 μοιράστηκε με τον Αλ Γκορ το Νόμπελ Ειρήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου