Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΑΝΤΙ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ


ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ "ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ" ΣΤΙΣ ΙΡΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Τα προγνωστικά έδιναν Χουσείν Μουσαβι τον αντίπαλο του προέδρου Αχμαντινεζάτ, ως νικητή των εκλογών.
Όμως ο "κομιστής της ελπίδας", δεν τα κατάφερε...
Άν και η νεολαία πού αποτελεί το 70% του πληθυσμού ήταν μαζί του, αν και ο Μουσαβί αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες και κυρίως το διαδίκτυο και το facebook γιά να έλθει σε επαφή με τη νέα γενιά, ο Αχμαντινετζάτ κέρδισε με διαφορά τις εκλογές.
Το αποτέλεσμα βέβαια αμφισβητείται με καθημερινές διαδηλ.ωσεις στην Τεχεράνη.
Ούτως ή άλλως στο Ιραν , αργά ή γρήγορα θα αναμετρηθούν και ίσως συγκρουσθούν δύο διαφορετικοί κόσμοι.
Οί συντηρητικοί του Αχμαντινετζάτ, που προέρχονται απο τον φτωχό νότο και στερούνται ανωτάτης μορφώσεως και οι προοδευτικοί του Μουσαβί που προέρχονται από το βορρά, είναι εύποροι και μορφωμένοι.
Η σύγκρουση-μεταξύ των ισλαμικών πεποιθήσεων και η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , κυρίως των γυναικών που έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο, αλλά δεν τούς επιτρέπεται να ασκήσουν επάγγελμα ως και οι καθημερινοί εξευτελιστικοί έλεγχοι, που υφίστανταιπροκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ενδυμασία τους συνάδει μετα ισλαμικά ήθη,-είναι προ των πυλών!!.
Αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει ασφαλώς και ο εξωτερικός παράγοντας, αφού η επαφή με την δύση και την διεθνή κοινότητα θεωρείται κομβικό σημείο στην περαιτέρω πορεία της χώρας.
Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θέλει σχέσεις με το Ιραν, οι κορώνες όμως του Αχμαντινετζάτ σε συνεργασία με το ανώτατο Ιερατείο και τον Αγιατολάχ θα επιτρέψουν τέτοια προσέγγιση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου