Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

"ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ" ΦΤΙΑΧΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ...

ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΖΩΝΗ ...

Η δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου και διακίνησης με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας ανακοινώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι «ο αραβοτουρκικός κόσμος κατέχει τη σημαντικότερη στρατηγική ζώνη του κόσμου» που εκτείνεται από την Τουρκία μέχρι το Μαρόκο, τον κόλπο του Αντεν και τον Ισημερινό.
Η συνεργασία θα υλοποιηθεί από το Ανώτερο Συμβούλιο σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η γεωργία, η υγεία, οι επενδύσεις, το περιβάλλον, το νερό κ.λπ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μουσά Αμχαμάντ Κουσά, σφράγισε την εξέλιξη αυτή με τα όσα είπε κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του φόρουμ.
«Στο παρελθόν όταν οι Ισπανοί προχώρησαν μέχρι τη Βόρεια Αφρική, επενέβη η Οθωμανική Αυτοκρατορία και αντιμετώπισε τους κατακτητές», είπε ο Κουσά και τόνισε ότι «εάν δεν παρενέβαιναν τότε οι Τούρκοι, σήμερα δεν θα υπήρχε αραβικό κράτος στην Αφρική».
Το σύνθημα «ισλαμική κοινή αγορά» ήταν από τα σημαντικά στοιχεία που πρόβαλλε το πολιτικό ισλάμ στην Τουρκία από τη δεκαετία του '70.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου