ΕΙΧΕ... ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗΝ Proton Bank ΤΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ν. 2362/95...!!!
ΜΕ μια κίνηση ασυνήθιστη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κατέθεσε χθες στη Βουλή προσθήκη στο οικονομικό πολυνομοσχέδιο, με την οποία απαλλάσσει εαυτόν και όλους τους προκατόχους του υπουργούς μέχρι το 1997 για τις πριμοδοτήσεις τραπεζών κατά παρέκκλιση του ν. 2362/95. Η Βουλή καλείται σήμερα να ψηφίσει την προσθήκη, που είναι φωτογραφική απεικόνιση της πριμοδότησης της Proton Bank στα μέσα Ιουλίου από τον ίδιο, και αυτή η ψήφιση παρέχει στον υπουργό εκ των υστέρων νομική κάλυψη. Επί της ουσίας, ο υπουργός με την προσθήκη ομολογεί ότι η κατάθεση, που με απόφασή του έγινε στην Proton, ήταν κατά παρέκκλιση του νόμου. Χθες πάντως, στη συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός είχε έναν τουλάχιστον φανατικό υποστηρικτή. Τον πάντα πρόθυμο σύμμαχο της κυβέρνησης, πρόεδρο του ΛΑΟΣ, που, έπειτα από συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, έσπευσε να υποστηρίξει τις θέσεις του.
Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, που έφερε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε χθες στη Βουλή να δώσει νομική κάλυψη στις ενέργειες που ο ίδιος έκανε για τη στήριξη της Proton Bank, με τη σύμφωνη γνώμη της Τραπέζης της Ελλάδος, καθ' υπέρβασιν του κανονισμού του Γενικού Λογιστηρίου, και αναδρομικά, παρά τη ριζική διαφωνία του διευθυντή τής Δ49 υπηρεσίας και του αρμόδιου εισηγητή.
http://s.enet.gr/resources/2011-08/4-thumb-large.jpgΟταν συντρέχουν λόγοι κάλυψης Ετσι, μία ημέρα πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που γίνεται αύριο, ο υπουργός κατέθεσε προσθήκη με αναδρομική ισχύ, από το 1997 (!), βάσει της οποίας προβλέπεται πως:
«Οταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και ανάλογα με την κατάσταση και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς, μπορεί να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου».
Η προσθήκη αυτή είναι φωτογραφική απεικόνιση της πριμοδότησης της Proton Bank στα μέσα Ιουλίου από τον ίδιο ως υπουργό και η ψήφισή της τού παρέχει νομική κάλυψη εκ των υστέρων!
Μιλώντας, νωρίτερα, ο ίδιος στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα, επανέλαβε επί της ουσίας τα όσα κατέγραφε στην επιστολή του που απέστειλε στην «Ε» (φύλλο Τετάρτης). Οτι δηλαδή «οι τράπεζες, ως νομικά πρόσωπα που υπηρετούν το συμφέρον της οικονομίας, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτούς που έχουν το μετοχικό κεφάλαιο, από αυτούς που είναι βασικοί μέτοχοι, από αυτούς που διοικούν, από αυτούς που επιδιώκουν να ασκήσουν μικρή ή μεγάλη επιρροή».
Συνέδεσε δε τις ενέργειές του με τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, διότι «η υγεία και η ρευστότητα των τραπεζών δεν είναι υγεία και ρευστότητα των μετόχων, είναι υγεία και ρευστότητα της οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».
Οι θέσεις του υπουργού βρήκαν φανατικό υποστηρικτή τον συνήθη σύμμαχο της κυβέρνησης, πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο αντρών και γραπτή ανακοίνωση του ΛΑΟΣ με τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ «πάντα μετέχει πρόθυμα» στο κάλεσμα για ενημέρωση, τονίζοντας ότι πάνω στην πλήρη ενημέρωση «μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί μία πανεθνική προσπάθεια».
Σε ό,τι αφορά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Γ. Καρατζαφέρης ανέτρεξε στην υπόθεση Κοσκωτά, επικαλούμενος τα εξαιρετικά πρωτοσέλιδα και τους μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι βρέθηκαν μετά μάρτυρες υπεράσπισης. «Το λέω τώρα αυτό -συνέχισε- γιατί βλέπω πως ακολουθείται από τον Τύπο μια πολιτική Σαμψών, του τύπου "δεν μπορώ να εξασφαλίσω δάνεια εγώ και ασκώ πίεση να πέσει το τραπεζικό σύστημα"»...
Παρότρυνε μάλιστα «να κανονιστεί μια συνάντηση με όλους τους ιδιοκτήτες μεγάλης κυκλοφορίας ημερησίων εφημερίδων και μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών, διότι σήμερα νοσεί το σύστημα και ποδηγετείται μια κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα από συγκεκριμένα μέσα».
Στο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. Απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναρωτήθηκε μήπως η βιασύνη της Attica Bank, η οποία ελέγχεται από το Δημόσιο, να εξαγοράσει την Proton γίνεται προκειμένου να μείνουν κρυφά κάποια πράγματα. Απάντηση όμως δεν έλαβε. *
Πυκνώνουν τα σύννεφα στα ελληνοτουρκικά - Γρίφος η στάση Τραμπ
-
*Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα αμερικανική κυβέρνηση που αναλαμβάνει τη
Δευτέρα τα καθήκοντά της με την ορκωμοσία του προέδρου Ν. Τραμπ, Αθήνα και
Τουρκ...
Πριν από 20 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου