Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ο «ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ» ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ...ΚΡΥΒΕΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ...!!!

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ  «business», ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ «ΚΟΜΒΟ» ΣΤΙΣ... ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ...!!!

Από το 130 π.Χ. και για πολλούς αιώνες, ο «Δρόμος του Μεταξιού» ήταν ένα τεράστιο δίκτυο εμπορικών διαδρομών μέσα από ερήμους, κινούμενες αμμοθίνες, στέπες, πόλεις και δύσβατα μονοπάτια που είχαν χαραχθεί σε μερικά από τα πιο αδιάβατα βουνά του κόσμου, το Παμίρ, το Ινδοκούς και το Καρακορούμ. 
Η εμπορική αυτή αρτηρία ήταν μία από τις σημαντικότερες του κόσμου, καθώς συνέδεε την Κίνα, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. 
Από τον δρόμο αυτό, δεν διακινήθηκαν μόνο μετάξι, χρυσός, πολύτιμες πέτρες και άλλα αγαθά, αλλά και γνώσεις, εμπειρίες, πολιτισμοί, θρησκείες.
***********************
Στο διάβα του χρόνου, ο «Δρόμος του Μεταξιού» έγινε σύμβολο επαφής Ανατολής – Δύσης. 
***********************
Από τον δρόμο αυτό έφτασε ο βουδισμός στην Κίνα. 
Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν αιώνες αργότερα οι νεστοριανοί μοναχοί, οι οποίοι αποκάλυψαν στον Ιουστινιανό ένα από τα πιο «προστατευμένα μυστικά» της ιστορίας, την παραγωγή του μεταξιού. 
***********************
Από τον ίδιο δρόμο κι ο Βενετός Μάρκο Πόλο πραγματοποίησε το ταξίδι του στην Ανατολή. 
Ακολουθώντας τα μισοσβησμένα ίχνη των εμπορικών καραβανιών στην Κίνα, που για αιώνες μετέφεραν εμπορεύματα, κουλτούρες και ιδέες, θα συναντήσετε μοναδικά μνημεία, φαντασμαγορικά τοπία και ατμόσφαιρα περασμένων εποχών. 
***********************
Το πολύτιμο προϊόν που εδραίωσε τις σχέσεις Κίνας – Ευρώπης και ο δρόμος που τις ένωσε φαίνεται πως δεν θα πάψουν ποτέ να διατηρούν τη φήμη και τη σπουδαιότητά τους.
***********************
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η σταθερή και μόνιμη εμπορική σχέση της αυτοκρατορικής Κίνας με τη «γηραιά ήπειρο» διήρκεσε για περισσότερο από δύο χιλιετίες. 
***********************
Ο «Δρόμος του Μεταξιού» όμως δεν εξυπηρετούσε αποκλειστικά εμπορικούς σκοπούς, αλλά στήριξε, κατά τρόπο άμεσο, μια μακραίωνη πολιτιστική διακίνηση: θρησκείες, γλώσσες, παραδόσεις, ήθη, έθιμα, ιδέες και ανακαλύψεις μεταφέρονταν μαζί με τα εμπορεύματα στη μακρινή Δύση μέσω των καραβανιών, τα οποία διέσχιζαν ερήμους, βουνά, δάση και στέπες.
***********************
Αυτόν, λοιπόν, τον δρόμο θα διανύσει ο Αντώνης Σαμαράς την ερχόμενη εβδομάδα, επισκεπτόμενος την Κίνα από τις 15-19 Μαΐου. Φυσικά δεν πρόκειται να διανύσει αυτά τα 6.400 χλμ, αλλά θα έχει την ευκαιρία σε Πεκίνο και Σαγκάη να ενισχύσει τις ελληνοκινεζικές σχέσεις και να πετύχει μεγαλύτερες σινικές επενδύσεις στη χώρα μας. 
***********************
Ο Αντ. Σαμαράς συνεχίζει την παράδοση, που θέλει τους περισσότερους Έλληνες πρωθυπουργούς να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον ένα ταξίδι στην Κίνα. 
***********************
Ο πρώτος πρωθυπουργός που διένυσε τον δρόμο του… μεταξιού ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος εν μέσω Ψυχρού Πολέμου επισκέφθηκε το φθινόπωρο του 1979 πρώτα το Πεκίνο και μετά τη Μόσχα. 
***********************
Ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο ταξίδι. 
Και αυτό, διότι θεωρεί ότι η Κίνα, η οποία σε λίγα χρόνια προβλέπεται να είναι η πρώτη οικονομία στον κόσμο, μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για να ορθοποδήσει.
***********************
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική αποστολή θα μετάσχουν και περισσότεροι από 40 Έλληνες επιχειρηματίες, αφού στόχος του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει τόνωση του ενδιαφέροντος της κινεζικής πλευράς για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ επιδίωξη είναι να αυξηθούν και οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα.
***********************
Η ελληνική πλευρά επενδύει πάρα πολλά σε αυτή την επίσκεψη που έχει τον κωδικό «business», αφού ο Αντ. Σαμαράς δεν επιδιώκει απλά να υπογραφούν μια-δυο συμφωνίες περιορισμένου και συνήθους βεληνεκούς, αλλά επιθυμεί να υπάρξει η επισημοποίηση της συνεργασίας με την Κίνα σε συγκεκριμένα πεδία, που θα καταστήσουν την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές ως χώρα-κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.
             ------------------------------------------------------
http://www.iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου