Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

«AOZ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΥΣΗ» ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ...

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ»…

Σε μία κατάμεστη αίθουσα διοργάνωσε ημερίδα με θέμα:
«AOZ: Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση», ο Βασίλης Κικίλιας.

Ομιλητές, ο Καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης και ο Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός οι οποίοι ήρθαν αποκλειστικά στην Ελλάδα για τον συγκεκεριμένο σκοπό
Παρών βέβαια ο Αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς και η νεορκισθείσα Βουλευτής Έλενα Κουντουρά.
*--Την εκδήλωση άνοιξε ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία με μια μόνο κίνηση, να οριοθετήσει την ΑΟΖ διασφαλίζοντας την εθνική της κυριαρχία και ταυτόχρονα, να παράγει πλούτο για την χώρα.
*--Συμπλήρωσε πως ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ έθεσε ως μία από τις σημαντικές πολιτικές προτεραιότητες του την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
*--Ο Καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης αναφέρθηκε και σε αυτούς «που επιδιώκουν να μας πείσουν ότι η ΑΟΖ είναι μια μόδα, κι ότι κακώς την καθόρισαν το Ισραήλ και η Κύπρος» και τόνισε ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κράτη έχουν και ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα μέσα στην ΑΟΖ τους και σε μια έκταση έως και 200 μιλίων, ενώ ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ παρακείμενων χωρών γίνεται με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και… μόνο αυτούς. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν καθορίσει την ΑΟΖ τους, ενώ το πότε ένα κράτος θα την καθορίσει εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική του βούληση, τόνισε χαρακτηριστικά.
*--Ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός σημείωσε πως «η ΑΟΖ ως στρατηγική κίνηση προσφέρει μια διέξοδο για την Ελλάδα και μάλιστα της δίνει την δυνατότητα να βρει μια οικονομική και πρακτική λύση μέσω των διακρατικών συμφωνιών.
Το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, συμπλήρωσε, αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για τη Τουρκία αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα.
Η θάλασσα είναι το στρατηγικό της πλεονέκτημα και πρέπει πάση θυσία να το εκμεταλλευτεί.
Η Κύπρος, η οποία είναι σε χειρότερη κατάσταση λόγω κατοχής, έδειξε την ύπαρξη αυτής της οδού.
Είναι θέμα βούλησης εκ μέρους μας η υλοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ.
Είμαστε έτοιμοι τεχνοκρατικά, έχουμε αποκτήσει τη τεχνογνωσία σε μαθηματικό επίπεδο, δεν μένει παρά μόνο να πάρουμε την πολιτική απόφαση, που θα ενεργοποιήσει όλο το ευρωπαϊκό πλαίσιο προς όφελός μας όχι μόνο για τώρα, αλλά περισσότερο για το μέλλον της πατρίδας μας.
Τέλος, αυτή η υπερκομματική διαδικασία εξαρτάται μόνο από εμάς και η ήρθε η ώρα η Ελλάδα να διεκδικήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου