Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ (ΑΟΖ) ΑΠΟ... ΕΛΛΑΔΑ...!!!

ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 
ΘΕΜΑ ΤΗΣ... ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ...!!!

Με τη ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε χθες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και προκειμένου να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα ενημερώνει τον οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας στην εταιρεία ΤΡΑΟ, αδειών έρευνας σε περιοχές Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών «η ενέργεια αυτή διασφαλίζει τις Ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).
*****************
Σημειώνεται ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι Τουρκικές παραχωρήσεις, η Ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία».
*****************
Από την άνοιξη του 2012, η Τουρκική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει μονομερώς άδειες για έρευνες στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων προκειμένου να εντοπιστούν υδρογονάνθρακες. 
*****************
Μεταξύ των περιοχών που οι Τούρκοι αποφάσισαν να εκχωρήσουν στην εταιρεία ΤΡΑΟ περιλαμβάνονταν και κάποιες που ανήκουν στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ρόδου και νοτίως του Καστελορίζου. 
*****************
Προκειμένου να προασπίσει και να κατοχυρώσει τα Eλληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε τη ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, ώστε να διασφαλίσει ότι η μονομερής ενέργεια της Τουρκίας να βαφτίσει Τουρκικές περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν θα παράξει άλλα αποτελέσματα ούτε και θα δημιουργήσει τετελεσμένα ή νομικά προηγούμενα. 
*****************
«Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin».
*****************
«Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου