Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ Ο ΑΞΟΝΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ


Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΑΝΤΙΪΣΡΑΗΛΙΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΕΝΩΝΕΙ , ΔΕΞΙΟΥΣ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ, ΚΕΜΑΛΙΣΤΕΣ-ΘΡΗΣΚΟΥΣ....

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο νέος κύκλος έντασης στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, που παίρνει χαρακτηριστικά μιας πρωτόγνωρης διπλωματικής κρίσης.
Καταγράφουμε το τελευταίο επεισόδιο με τις φραστικές επιθέσεις Ερντογάν κατά Ισραήλ ότι "Δέν σέβεται τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε.", ως και την ανταπάντηση του Ισραήλ ότι "Μαθήματα ηθικής η Τουρκία δεν μπορεί να δωσει.."
Όμως η κόντρα έχει βάθος και παρελθόν όταν την έντονη δυσαρέσκεια της ισρ
αηλινής κυβέρνησης προκάλεσε επεισόδιο της σειράς «Η Κοιλάδα των Λύκων» (Kurtlar Vadisi).
Η σειρά παίζεται στην τουρκική τηλεόραση εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί την αγαπημένη των ακροδεξιών, αλλά και όλων των εθνικιστών με συντηρητικές κοινωνικές πεποιθήσεις.
Σε αυτήν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ παρουσιάζονται ως σαδιστές δολοφόνοι, οι Εβραίοι ως φιλοχρήματοι και έμποροι ανθρωπίνων οργάνων, οι χριστιανοί ως υποκριτές και οι Κούρδοι του Ιράκ ως «πουλημένοι στη Δύση».

Όμως γιατί γίνονται όλα αυτά;
Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή Τζεγκίζ Τσαντάρ, που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής, τα επαναλαμβανόμενα συμβάντα και ιδίως η διεύρυνση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με το Λίβανο σηματοδοτούν τις νέες προτεραιότητες της Τουρκίας στην περιοχή.
Σε αυτές το Ισραήλ ή δεν έχει θέση, ή έχει θέση πολύ υποβαθμισμένη.
Κατά τον Τσαντάρ, η τουρκοϊσραηλινή συμμαχία δεν είχε βάθος, καθώς υπαγορευόταν από τουρκικές ανησυχίες ασφαλείας και ερχόταν σε αντίθεση με το λαϊκό συναίσθημα στην Τουρκία.
Από τη στιγμή που οι ανησυχίες αυτές εξέλειπαν και ο στρατός έπαυσε να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική, η συμμαχία ήταν μοιραίο να καταρρεύσει.
Στο ίδιο το Ισραήλ επικρατεί νευρικότητα αναφορικά με τη ρήξη με την άλλοτε σύμμαχο και στρατηγικό εταίριο, μία ρήξη τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη πολύ φανερά
.
Κάθετη πτώση σημείωσε φέτος ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία, άλλοτε αγαπημένο για τους Ισραηλινούς προορισμό.
Παράλληλα, αλυσίδα εστιατορίων στο Τελ Αβίβ σταμάτησε να πωλεί τουρκικό καφέ.
Είναι βέβαιο ότι ο παμπόνηρος Ερντογάν καταφεύγει σε αντιϊσραηλινη ρητορική και συνθήματα και συνενώνει στη Χώρα του,- πέραν τού ρόλου που επιθυμεί να διαδραματίσει στο ευρύτερο της Μ.Ανατολής- , Κεμαλιστές, Θρήσκους, Δεξιούς και Αριστερούς.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου