Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ... (11 ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ) ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ--ΤΟΥΡΚΙΑΣ...!!!

...καί ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ... ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΑΚΟΥΓΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΡΣΙΝΑΣ...!!!

Η πολυαναμενόμενη επίσημη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία ουσιαστικά ξεκίνησε από προχθές την Κυριακή, οπότε εκατοντάδες πολίτες της Κωνσταντινούπολης βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του ερχομού του Ρώσου Προέδρου στη Χώρα τους,

κρατώντας πανό με φωτογραφίες δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
-- *********-- 
Βαθιά πραγματιστής όμως ο Πούτιν, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδειξε διόλου ενοχλημένος από τη λαϊκή αποδοκιμασία. 
-- *********-- 
Αλλωστε η αποστολή του στην Κωνσταντινούπολη είχε άλλους στόχους, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Και κρίνεται μάλλον επιτυχημένη, αν σκεφτεί κανείς ότι κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού συμβουλίου υπογράφηκαν κι από τις δύο πλευρές συνολικά 11 επιμέρους συμφωνίες.
-- *********-- 
«Η Ρωσία είναι δεύτερη στον κατάλογο των χωρών που έχουν το μεγαλύτερο όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία» δήλωσε αργότερα ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πούτιν. 
-- *********-- 
Σημείωσε δε ότι ο όγκος αυτός το 2011 ήταν 30 δισ. δολάρια και ότι στο τέλος του 2012 αναμένεται να αγγίζει τα 35 δισ. δολάρια. 
-- *********-- 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης και τη σημασία των αμοιβαίων επενδύσεων, κάνοντας λόγο για τουρκικές επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, ενώ πρόσθεσε ότι τα έργα που έχουν ολοκληρώσει τουρκικές κατασκευαστικές εταιρίες στη Ρωσία είναι ύψους 40 δισ. δολαρίων. 
-- *********-- 
Ο Ερντογάν βέβαια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη ρωσοτουρκική σύμπραξη για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Μερσίνας, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο συνολικού κόστους 20 δισ. δολαρίων.
-- *********-- 
Εμφανής πάντως ήταν διχογνωμία ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία στο θέμα της Συρίας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες. 
-- *********-- 
Σημείο τριβής αποτέλεσε «η μέθοδος» διά της οποίας η Συρία θα οδηγηθεί στο μέλλον, όπως βέβαια και η τοποθέτηση πυραύλων Patriot από την πλευρά της Αγκυρας στα τουρκοσυριακά σύνορα, στρατηγική θέση με την οποία βέβαια διαφώνησε ο Πούτιν, λέγοντας ότι «είναι λάθος να υπάρξουν πρόσθετα πράγματα που θα κλιμακώσουν την ένταση» στην ευρύτερη περιοχή.
Δημοκρατια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου