Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ-ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Το αίτημα του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα ενόψει των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης θίγουν δημοσιεύματα στις αυστραλιανές εφημερίδες The Sun Herald και The Sunday Telegraph.
Το αίτημα αυτό υποστηρίζεται από δεκάδες επώνυμους Αυστραλούς πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές, συγγραφείς και καλλιτέχνες.
Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός Γκοφ Ουίτλαμ, (ο οποίος μαζί με τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Μάλκομ Φρέϊζερ είναι μέλη της οργάνωσης "Αυστραλοί υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα" (Australians For the Return of the Parthenon Marbles ή ARPM) έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μουσείου:
"Λίγα πολιτιστικά αντικείμενα έχουν την ίδια σημασία και νόημα όπως αυτά τα υπέροχα γλυπτά από την κορύφωση της κλασικής εποχής της Ελλάδας.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται χωρίς αμφιβολία μεταξύ των πλέον σημαντικών σωζόμενων έργων τέχνης. Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης δίνει στο Βρετανικό Μουσείο την ευκαιρία να διορθώσει ένα από τα μεγάλα σφάλματα της ιστορίας.
Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την διατήρηση της συλλογής στην Πινακοθήκη Νταβίν στο πίσω μέρος του Βρετανικού Μουσείου, τώρα που τα γλυπτά μπορούν να ενοποιηθούν και να εκτεθούν με τα λοιπά σωζόμενα γλυπτά της Ακρόπολης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου