Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ MICHAEL JACKSON...

Από χτες το απόγευμα (ώρα Ειρηνικού), η ποπ κουλτούρα όλης της υφηλίου θρηνεί για το χαμό του μεγαλύτερου μουσικού icon όλων των εποχών. Ο Michael Jackson, σε ηλικία μόλις 50 ετών, κατέληξε από καρδιακή ανακοπή στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου UCLA του Los Angeles, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οφειλόταν σε υπερβολική δόση παυσίπονων.

Η είδηση για τον θάνατο του star ανακοινώθηκε πρώτα από το ειδησεογραφικό site tmz.com περίπου στη 1.30 τα ξημερώματα και μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, η αναμετάδοση από το site επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης Twitter μπλόκαρε στην κυριολεξία τον δικτυακό τόπο από τα μηνύματα και τις πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Παρά το γεγονός ότι ο γνωστος star ζούσε τα τελευταία χρόνο απομονωμένος από τον κόσμο, λόγω των προβλημάτων υγείας αλλά και της πασίγνωστης φοβίας του για τα μικρόβια, φαίνεται πως δεν έπαψε στιγμή να αγγίζει και να συγκινεί τις καρδιές των εκατομυρίων θαυμαστών του. Μόλις μέσα σε λίγες ώρες μετά το θάνατό του, πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω από το νοσοκομείο που μεταφέρθηκε εσπευσμένα, θρηνόντας, ενώ στην πασίγνωστη Times Square της Νέας Υόρκης η κίνηση διακόπηκε όταν η είδηση μεταδόθηκε από στις φωτεινές πινακίδες της.

Η συνεισφορά του Michael Jackson στη μουσική άλλαξε όλο το τοπίο της ποπ κουλτούρας και ο ίδιος, με πωλήσεις που αγγίζουν τα 750.000.000 δίσκους επηρέασε όλους τους μετέπειτα δημιουργούς και τραγουδιστές, δημιουργώντας ένα τεράστιο κύκλο fans και επιτυχία που τον τοποθετεί με βεβαιότητα σε μια από τις πρώτες θέσεις της ιστορίας της μουσικής. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα albums "Off the wall", "Thriller", "Bad", αλλά και "Dangerous" και "History", με την επική ταμπέλα της Sony Music, το θρυλικό του χορευτικό ταλέντο, την ικανότητά του να μαγεύει και να ξεσηκώνει όπως κανένας άλλος το κοινό στις συναυλίες του. Όσοι είχαν ποτέ την τύχη να παρεβρεθούν σε show του star μιλάνε αναμφίβολα για "εμπειρία" και φυσικά όχι άδικα. Είναι γνωστό πως μόνο για το video clip του "Thriller", μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, δαπανήθηκαν ούτε λίγα ούτε πολλά περίπου 10.000.000 δολάρια και ο ίδιος έλαβε συνολικά 13 Grammy Awards, καθώς και το βραβείο για τον μεγαλύτερο ποπ καλλιτέχνη του αιώνα.

Τραγούδια όπως το "Billie Jean", "The earth song", "Thriller" και "Beat it" είναι μόνο ένα ελάχιστο δείγμα του ταλέντου του διάσημου star. Ο Michael Jackson με το ταλέντο του διαμόρφωσε την ποπ μουσική των τελευταίων 30 ετών και αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης.

Το παράδοξο είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο star αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά και νομικά προβλήματα, κυρίως λόγω του ότι οι τελευταίες του δουλειές δεν είχαν την αναμενόμενη ανταπόκριση του κοινού μετά τις κατηγορίες εναντίον του για παιδοφιλία από την οικογένεια του μικρού Jordan Chandler το 1993. Αυτό για πολλούς αποτέλεσε και τη δύση της καριέρας του, καθώς επηρέασε με τρόπο ολέθριο την μετέπειτα πορεία του. Την ίδια περίπου περίοδο ο ίδιος αποκάλυψε δημόσια ότι ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο του τον πατέρα, καθώς και ότι η απόφασή του να αλλάξει το χρώμα του δέρματός του σε λευκό δεν οφειλόταν στην εκκεντρικότητα που τον χαρακτήριζε να υποβάλλεται σε απανωτές πλαστικές επεμβάσεις, αλλά στη γνωστή ασθένεια λεύκη.

Παρά τις ατυχίες που μπορεί να είχε στο τέλος της μουσικής του πορείας, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι με τον ήχο του, το χορό και το γενικότερο στυλ του επηρέασε και ενέπνευσε ολόκληρες γενίες pop, soul, αλλά ακόμα και R'n'B και hip-hop καλλιτεχνών. Και αν κλείσουμε τα μάτια και αφήσουμε τη μαγεία του ταλέντου και της μουσικής του να μας ταξιδέψει, θα διαπιστώσουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στην πιο θρυλική συνάντηση όλων των εποχών: ο Michael Jackson, το μεγαλύτερο icon των τελευταίων 30 ετών, συναντιέται με τον Elvis, τον Sinatra και την Joplin στην αιωνιότητα. Γιατί φαίνεται πως η μουσική, ο ξεχωριστός και μαγευτικός ήχος γεμάτος εικόνες και χρώματα, δεν κατοικεί πια στη γη, αλλά στη γειτονιά των αγγέλων...



MICHAEL JACKSON (29 Αυγ. 1958 - 25 Ιουν. 2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου