Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ "ΑΡΧΙΜΑΦΙΟΖΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ.;

ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ "ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ" ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ.;;;

Ο Αλέξης Κούγιας -βασικός μάρτυρας κατηγορίας τόσο στο ποινικό όσο και στο πειθαρχικό σκέλος των διώξεων για τη νέα «παράγκα»- τιμωρήθηκε με πενταετή αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο λόγω δωροδοκίας, με την ομάδα του (Παναχαϊκή) να υποβιβάζεται στη Γ' Εθνική!
«Αποκεφαλισμός» ήταν η ετυμηγορία της Πειθαρχικής Επιτροπής της Football League και για την υπόθεση του Διαγόρα. Η ομάδα της Ρόδου παίρνει κι εκείνη το δρόμο για τη Γ' Εθνική, ενώ βαρύτατες ήταν οι ποινές που επιβλήθηκαν στους παράγοντές της, τον προπονητή της, τον αρχηγό της, καθώς και στο διαιτητή της επίμαχης αναμέτρησης με την Ηλιούπολη.
Πέρα από την προαναγγελία προσφυγής του στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, ο Αλέξης Κούγιας «άνοιξε πυρ» εναντίον των μελών της Πειθαρχικής, τα οποία αποφάνθηκαν ότι... «ο πρόεδρος της Παναχαϊκής, παρακάμπτοντας την προσωπική του ηθική, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα ίδια με τους αντιπάλους του και εχθρούς του αθέμιτα μέσα και να δώσει εντολή στον μέχρι τότε έμπιστό του και στενό του συνεργάτη Πέτρο Σταθάκη (σ.σ. πρώην γενικός διευθυντής Παναχαϊκής) να δωροδοκήσει τον Εμμ. Κουβαρά (τότε γενικός αρχηγός Ολυμπιακού Χερσονήσου) με το φαινομενικά ευτελές, για τα δεδομένα όμως της ομάδας του Ολυμπιακού Χερσονήσου και των παραγόντων αυτής ικανοποιητικό, ποσό των 5.000 ευρώ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο σκεπτικό της απόφασής τους.
Ο πέλεκυς ήταν βαρύτερος για τους Σταθάκη και Κουβαρά, στους οποίους επιβλήθηκε επταετής απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.
Στο μακροσκελέστατο σκεπτικό τους (υπερβαίνει τις 5.000 λέξεις), τα μέλη της Πειθαρχικής δέχτηκαν ότι... «με το απολογητικό του υπόμνημα και με τα έγγραφα που προσκομίζει ο Πέτρος Σταθάκης, αποκρούει με επιτυχία το σύνολο σχεδόν των ισχυρισμών του δευτέρου εγκαλουμένου» (σ.σ. Κούγιας).
Ο Κούγιας υποστήριξε ότι «ο Σταθάκης τον παρακάλεσε να τον ξαναπροσλάβει στην Παναχαΐκή, διότι ήταν φτωχό παιδί, δεν έβρισκε πουθενά εργασία, και το κυριότερο, τον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία απολύτως επαφή με τον Γεώργιο Τσακογιάννη», ωστόσο οι δικαστές απέρριψαν τους ισχυρισμούς του, στηριζόμενοι, μεταξύ άλλων, στα εξής:
***Ο Σταθάκης αποτέλεσε το δεξί χέρι (σ.σ. του Κούγια) και ήταν ο άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του. Είχαν συστήσει εταιρεία με την επωνυμία «Εμπόριο Διάφορα Είδη- Ποδόσφαιρο 1891 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης», με διαχειριστές τον ίδιο (Π. Σταθάκη) και τη γραμματέα του Αλ. Κούγια. Ερμινέ Ντερ Σαρκισιάν. Σκοπός της εταιρείας ήταν η εμπορική εκμετάλλευση της Παναχαϊκής.
***Ο ισχυρισμός Κούγια ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Παναχαϊκή τον είχε διώξει από την ομάδα δύο φορές είναι αναληθής καθ' όσον και τις δύο φορές ο ίδιος είχε παραιτηθεί! Τη δεύτερη μάλιστα φορά ο Κούγιας δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του.
Για το γεγονός ότι αρχικώς ο Σταθάκης αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση δωροδοκίας, εν συνεχεία ωστόσο άλλαξε ριζικά γραμμή πλεύσης, οι δικαστές σημειώνουν τα εξής:
***Ο Σταθάκης, ο οποίος με την παραπάνω αθέμιτη πράξη του θεώρησε ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην άνοδο της ομάδας της Παναχαϊκής στην ανώτερη κατηγορία, κοινολόγησε, προφανώς ως επιτυχία του, στο στενότερο ή και ευρύτερο φιλικό του περιβάλλον το γεγονός της δωροδοκίας της ομάδας του Ολυμπιακού Χερσονήσου.
- Για όσο χρονικό διάστημα τα πράγματα ήταν ήσυχα στο ποδόσφαιρο, το γεγονός αυτό και να συζητήθηκε και να κοινολογήθηκε ευρύτερα, προφανώς κανέναν δεν εξέπληξε, αφού η πάσης μορφής αθέμιτη συναλλαγή, δωροδοκία, χειραγώγηση αγώνων, εκμαυλισμός διαιτητών ήταν μία παγιωμένη και αποδεκτή τακτική.
***Οταν όμως ξέσπασε η γνωστή θύελλα των αποκαλύψεων και σχεδόν το σύνολο των ομάδων κυρίως της Football League βρέθηκαν σε περιδίνιση και τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο η ποδοσφαιρική και επιχειρηματική τους ύπαρξη και ο Κούγιας εμφανίστηκε ως ο κατήγορος των πάντων και ως «αρχάγγελος της καθάρσεως», τότε πλέον ο Πέτρος Σταθάκης, πιεζόμενος προφανώς από αυτούς προς τους οποίους κοινολόγησε το γεγονός της δωροδοκίας, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί «το μέχρι τότε κρυφό και αδιάφορο» για τους πολλούς γεγονός τής δωροδοκίας άρχισε πλέον να ενδιαφέρει όλους και έπρεπε οπωσδήποτε αυτό για την «ισότητα των όπλων» να αποκαλυφθεί και ο Αλέξιος Κούγιας να διωχθεί πειθαρχικά και ηθικά να αποκαθηλωθεί.
***Ετσι λοιπόν ο Σταθάκης, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε κατόπιν υποδείξεων και φορτικών πιέσεων άλλων, βρήκε τη λύση του τηλεφωνήματος προς τον Εμμανουήλ Κουβαρά και τη μαγνητοφώνηση της σχετικής συνομιλίας.
Οσον αφορά τον υποβιβασμό του Διαγόρα, στο μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Κ. Χρυσοχοΐδη και στον πρόεδρο Δ. Λερογιάννη επιβλήθηκε επταετής αποκλεισμός από το ποδόσφαιρο. Με τρία χρόνια τιμωρήθηκαν ο προπονητής Π. Ρουτζιέρης, ο αρχηγός Γ. Πουλόπουλος και ο διαιτητής Γ. Σέγγος.
Νωρίτερα, η ίδια Πειθαρχική Επιτροπή είχε αθωώσει την Παναχαϊκή για την υπόθεση της πλαστής ενημερότητας (τιμωρήθηκε μονάχα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Α. Χριστακόπουλος), αλλά και τους Ιωνικό, Πανθρακικό, Δόξα Δράμας, Αετό Σκύδρας, Δόξα Κρανούλας και τους παράγοντές τους, για την υπόθεση των «στημένων».
Στο «μέτωπο» της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, εκδικάστηκαν χθες οι υποθέσεις του Αστέρα Τρίπολης (καταθέτει υπόμνημα μέχρι τη Δευτέρα), του ΟΦΗ και του Θρασύβουλου, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη.
Απορρίφθηκε η έφεση του Ολυμπιακού Βόλου εναντίον της απόφασης της Σούπερ Λίγκας να μην ορίσει το παιχνίδι με τον Αρη για την 4η αγωνιστική.
Ο «διερμηνέας» της Δικαιοσύνης
Αρκετοί απόρησαν με τη χθεσινή καταδίκη του Κούγια από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ.
Γιατί, ξαφνικά, ο «αρχάγγελος της κάθαρσης» έγινε ίσος κι όμοιος με τους αρχιμαφιόζους του ποδοσφαίρου.
Και γιατί είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο θορυβώδης ποινικολόγος δεν ήταν απλά ένας προστατευόμενος μάρτυρας, αλλά ένας πολύ πιο ουσιαστικός συνεργάτης της Δικαιοσύνης.
Κάποιοι άλλοι, όμως, σίγουρα περίμεναν τις χθεσινές εξελίξεις.
Οχι μόνο γιατί ο Κούγιας και η ομάδα του, η Παναχαϊκή, είχαν, με βάση τα στοιχεία, εμπλοκή στο σκάνδαλο με τα στημένα, αλλά και γιατί τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου είναι διορισμένα από το σύστημα που, τώρα βαλλόμενο (και) από τον Κούγια, κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Εκείνο, λοιπόν, που πρέπει να γίνει αντιληπτό, είναι ότι η τακτική και η ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη είναι δύο διαφορετικά γήπεδα, στα οποία ο πολυσχιδής δικηγόρος δεν έχει τις ίδιες επιδόσεις.
Γι' αυτό οι ύβρεις και οι απειλές σ' αυτούς που τον καταδίκασαν, γι' αυτό και τα μηνύματα προς συγκεκριμένους αποδέκτες.
Ενα ερώτημα που μπαίνει μετά τις χθεσινές εξελίξεις, είναι αν ο Κούγιας μπορεί (ένοχος πια και ο ίδιος...) να καταθέτει, όπως πριν, εναντίον των πάσης φύσεως κατηγορουμένων.
Και πολύ περισσότερο, να αποφαίνεται όχι μόνο υπέρ της ενοχής, αλλά επιλεκτικά και υπέρ της αθώωσης κάποιων πολύ ισχυρών προσώπων...
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Κούγιας έχει αναλάβει ρόλο «διερμηνέα» της Δικαιοσύνης σ' αυτή την πολύ εξειδικευμένη και δύσκολη υπόθεση, η οποία τελικά θα κριθεί όχι με βάση προσωπικές εκτιμήσεις και προτιμήσεις, αλλά με βάση τα όποια στοιχεία μπορεί να υπάρχουν, πέραν των συνομιλιών που έχουν υποκλαπεί από την ΕΥΠ ή από τρίτους.
Αυτό είναι το ζήτημα και όχι ο πόλεμος που διεξάγεται ανάμεσα σε δύο τάσεις του ποδοσφαιρικού συστήματος.
Φίλ.Συρίγος---Ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου