Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Ο "ΚΙΣΙΓΚΕΡ" ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες ο νέος Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συλλειτούργησαν στο Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Η επίσκεψη θεωρείται ιστορικής σημασίας, δεδομένου οτι το 1996 είχε επέλθει συγκρουσιακή κρίση μεταξύ των δύο εκκλησιών με αφορμή την αναγνώριση της Εκκλησίας της Εσθονίας από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως.
Τα αίτια όμως είναι βαθύτερα και ανάγονται στον ηγεμονικό ρόλο που διεκδικούν να παίξουν τα δύο Πατριαρχεία στους Ορθόδοξους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και πρόσφατα της Μ.Ανατολής.
Για ενημέρωσή σας, κρατείστε τα εξής στοιχεία:
1. Ο Κύριλλος σε αντίθεση με τον Βαρθολομαίο δεν είναι υπέρ της "ανοικτής γραμμής" με το Βατικανό και διαμηνύει στους Παπικούς, ότι πρώτα θα λυθούν μία σειρά από εκκρεμότητες και μετά θα επακολουθήσει συνάντηση μεταξύ των δύο θρησκευτικών ηγετών.
2. Ο Κύριλλος είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα, έχει δίαυλο επικοινωνίας με Ομπάμα, Πούτιν, Σαρκοζί και γενικά με όλους τους ηγέτες των χωρών της Ευρώπης και στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Τουρκία, θα επισκεφθεί και τον Τούρκο Πρόεδρο Γκιούλ καθώς και τον πρωθυπουργό Ερντογάν.
Η διεθνής επιρροή του και οι εξειδικευμένες γνώσεις του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, του έδωσαν και το προσωνύμιο "Κίσιγκερ" της Ορθοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου