Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΙΜΑΡΑΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Λίγες ημέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Τίρανα, δικαστήριο στον Αυλώνα καταδίκασε τον πρόεδρο του κόμματος της ελληνικής εθνικής μειονότητας και δημάρχου Χιμάρας Βασίλη Μπολάνο σε έξι μήνες φυλάκιση, χρηματικό πρόστιμο 4.000 ευρώ και τρία χρόνια παύση από τα… δημαρχιακά του καθήκοντα.
Τα πραγματικά γεγονότα, σημειώνει η Ένωση Χιμαριωτών σε ανακοίνωσή της, έχουν ως εξής:
Το περασμένο έτος, αυθαίρετα και ως μη όφειλε, το αντίστοιχο αλβανικό ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να τοποθετήσει πινακίδες οι οποίες υποδεικνύουν τα τοπωνύμια, τις συνοικίες, τα μνημεία καθώς και τις κύριες οδούς της Χιμάρας.
Κατά την αλβανική νομοθεσία η συγκεκριμένη...αρμοδιότητα ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο δήμος Χιμάρας, όμως, δεν ερωτήθη ποτέ για την τοποθέτηση των πινακίδων.
Ο Δήμαρχος Χιμάρας, συμμορφούμενος με τη νομιμότητα αφαίρεσε τις συγκεκριμένες πινακίδες για τρεις επιπλέον λόγους:
Οι πινακίδες περιόριζαν τα όρια του Δήμου και άφηναν τουριστικά «φιλέτα» εκτός δικαιοδοσίας του Δήμου Χιμάρας με σκοπό να τα διαχειριστούν οι «εκλεκτοί» των Αλβανών κυβερνώντων, όπως έγινε με την παραλία στη Νίβιτσα-Κακομαία
Καταστρατηγούσαν και παραποιούσαν τη σημασία των πολιτιστικών μνημείων, π.χ. το «Μοναστήρι του Σταυρού» αναφερόταν ως «Εκκλησία του Αγίου Σταυρού» και πολλά άλλα τέτοια ευτράπελα.-
Οι πινακίδες ήσαν δίγλωσσες (αλβανικά και αγγλικά) και όχι τρίγλωσσες. Δεν περιελάμβαναν δηλαδή την ελληνική ως μητρική μας γλώσσα κατά παράβαση αφ’ ενός του άρθρου 11 της Συμβάσεως Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Εθνικές Μειονότητες και αφ’ ετέρου την προ ενός μόλις μηνός ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αναγραφή των πινακίδων υποχρεωτικά και στα ελληνικά.
Η πρόταση του εισαγγελέα Αυλώνα προφανώς επηρεάστηκε από την εθνικιστική προπαγάνδα που ασκούν τα Αλβανικά Μέσα Μαζικής , καθώς και Αλβανοί Βουλευτές όλων των παρατάξεων.
Η συγκεκριμένη δίωξη έρχεται να προστεθεί
στην πρόσφατη οριστική καταδίκη πέντε Χιμαριωτών από το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας για τα γεγονότα των εκλογών του 2003 και* στη δίωξη δέκα Χιμαριωτών για συμμετοχή τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του άγριου ξυλοδαρμού δύο συμπατριωτών μας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χιμάρας.
Πρέπει επίσης, να προβληματίσει η πρακτική των αλβανικών αρχών να δημοσιοποιούν τις διώξεις κατά ομογενών κάθε φορά που επισκέπτονται την Αλβανία Έλληνες επίσημοι.
Συγκεκριμένα,
- Ενώ η υπόθεση των πέντε Χιμαριωτών εκκρεμούσε ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου για δύο περίπου χρόνια, μετά από πλήθος αναβολών η απόφαση τελικά βγήκε μία ημέρα πριν την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών κυρίας Μπακογιάννη στα Τίρανα, με την ιδιότητα της προεδρευούσης του ΟΑΣΕ
- Η καταδίκη των 10 Χιμαριωτών για «συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση» για τον άγριο ξυλοδαρμό δύο συμπατριωτών μας πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κυρίου Θεόδωρου Κασσίμη στην Αλβανία.
- Ενώ το δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης του δημάρχου είχε αναβληθεί πολλές φορές αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν την πρόταση του εισαγγελέα μία ημέρα πριν επισκεφθεί την Αλβανία ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως τυχαίες. Το αλβανικό κατεστημένο κάνει επίδειξη δυνάμεως επιχειρώντας να τρομοκρατήσει και να κάμψει τις εστίες αντιστάσεως στη Χιμάρα και στη Βόρειο Ήπειρο γενικότερα.
Η Ένωση Χειμαρριωτών καταγγέλλει για μία ακόμη φορά τις αλβανικές μεθοδεύσεις και ζητά από το αλβανικό κράτος
· να σεβαστεί το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό ως Ελλήνων και
· να σταματήσει την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής μας δραστηριότητας.
Προαγγέλλουμε την προσφυγή μας στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαι
ωμάτων για την υπόθεση των πέντε.
Θα αναλάβουμε εκστρατεία ενημέρωσης στους διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε να εγείρουμε εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς τις ευρωατλαντικές δομές έως ότου αυτή συμμορφωθεί με τους κανόνες ενός κράτους δικαίου.
Πιστεύουμε σε αυτήν μας την προσπάθεια θα βρούμε αρωγό την ελληνική πολιτεία στο σύνολό της.Ας αντιληφθούμε ότι, εάν οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας συνεχίσουν τις μέχρι τώρα μεθοδεύσεις τους και η αντίδραση της ελληνικής πλευράς παραμείνει η ίδια, ο ελληνισμός της Χιμάρας και της Βορείου Ηπείρου θα αποτελέσει παρελθόν, καταλήγει η Ανακοίνωση της Ένωσης Χειμαρριωτών!Τέλος, να σημειωθεί πως ανακοίνωση για το συμβάν,εξέδωσε και ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Παντούλας.
από το epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου