Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ


"ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΜΗ ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΕΧΕΙ ΣΤΑΥΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ"....

Η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη, στα πλαίσια συνέντευξης που έδωσε στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ότι δε θα φύγει από την Κωνσταντινούπολη ακόμη κι αν ορισμένες φορές αισθάνεται εσταυρωμένος, έκανε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει: "ελπίζω να τα είπε εκ παραδρομής".
Ο τουρκικός τύπος παραδόξως, στην πλειοψηφία του, θεωρεί "δίκαιο το ξέσπασμα Βαρθολομαίου" και επικρίνει τον Α. Νταβούτογλου.
"Δύο από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές τουρκικές εφημερίδες, η «Χουριέτ» και η «Μιλιέτ», δηλώνουν απερίφραστα τη στήριξή τους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Η πιο βαριά κουβέντα του Βαρθολομαίου ήταν το ότι ορισμένες φορές αισθάνεται σαν να σταυρώνεται.
Έχει μήπως άδικο;
Όχι, δεν έχει καθόλου άδικο», γράφει ο κύριος αρθρογράφος της «Χουριέτ», Οκτάι Εκσί
Ο Σεντάτ Εργκίν, αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας, επικρίνει τον Α. Νταβούτογλου για τη δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει σταύρωση στην ιστορία της Τουρκίας».
«Δεν υπάρχει σταύρωση των μειονοτήτων στον πολιτισμό μας, αλλά ο ελληνικός πληθυσμός στην Πόλη που στα τέλη της δεκαετίας του ΄20 ήταν περίπου 120.000, σήμερα είναι λιγότερος και από 2.500.
Η «Μιλιέτ» χαρακτηρίζει «όνειδος» τη συνέχιση της απαγόρευσης της λειτουργίας της Χάλκης.
Ο Μεχμέτ Αλτάν, από τους πιο προοδευτικούς αρθρογράφους στη γείτονα, γράφει στην εφημερίδα «Σταρ» ότι η αντίδραση του Α. Νταβούτογλου του θυμίζει τον Ρετζέπ Πεκέρ (γραμματέας του κεμαλικού κόμματος τη δεκαετία του ΄30), ο οποίος έμεινε γνωστός στην τουρκική πολιτική ιστορία ως οπαδός φασιστικών και ναζιστικών αντιλήψεων!
Επικριτικός απέναντι στον Τούρκο ΥΠΕΞ είναι και ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο οποίος γράφει στην εφημερίδα «Πόστα»:
«Δεν συμμερίζομαι την αντίδρασή του.
Ο Πατριάρχης έχει δίκιο.
Το κράτος, μην τηρώντας τους λόγους του και εμπαίζοντας εδώ και 38 χρόνια ένα τουρκικό ίδρυμα, έχει σταυρώσει τον Πατριάρχη»."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου