Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ και ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΨΩΜΙ, ΑΚΟΜΗ και ΝΑ... ΚΟΥΡΕΥΤΟΥΝ...!!!

15 Εκατ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΘΕ... ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ...!!!

Όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου, θα δεις ταμπέλες στα Ελληνικά, που διαφημίζουν φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες.
Στα μαγαζιά, ακόμη και στις Λαϊκές αγορές, θα περπατάς και θα ακούς να μιλούν Ελληνικά
δίπλα σου και να συζητούν για την φτήνια όλων των προϊόντων
Μια φτήνια που, όπως λέει και η παροιμία, «τρώει τον παρά» των κατοίκων της βόρειας Ελλάδας που καθημερινά συνωστίζονται στους μεθοριακούς σταθμούς για ένα πέρασμα στα Σκόπια και τη Βουλγαρία.
Για παράδειγμα, το κούρεμα έχει μόλις δύο ευρώ στο Μοναστήρι των Σκοπίων και ο κόσμος πηγαίνει στη γειτονική χώρα όχι μόνο για ψώνια, αλλά και για καφέ, για βόλτα, με τραγικές συνέπειες τόσο για την αγορά της Βόρειας Ελλάδας όσο και για τα έσοδα του κράτους.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των εμπορικών επιμελητηρίων των ακριτικών μας νομών, περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ "ζεστού" ελληνικού χρήματος διαρρέουν κάθε μήνα προς τις γειτονικές μας χώρες, Βουλγαρία και Σκόπια, για την αγορά υπηρεσιών και προϊόντων. Στην κορυφή των προτιμήσεων των Eλλήνων καταναλωτών είναι τα προϊόντα ένδυσης και υπόδυσης, η βενζίνη, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες κομμωτηρίου, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αγοράζουν ακόμη και τα τρόφιμα της εβδομάδας.
Αποτέλεσμα κι αυτό της οικονομικής κρίσης και της στενότητας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές είναι το καθημερινό σχεδόν πέρασμα των συνόρων ακόμα και για την αγορά τροφίμων από τα κατά πολύ φθηνότερα σκοπιανά σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές, τα χασάπικα, αλλά ακόμη και τους φούρνους.
Οι «ουρές» των Ελλήνων συνεχίζονται και στα βενζινάδικα της γειτονικής Βουλγαρίας, όπου χιλιάδες κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας γεμίζουν σε τακτική βάση τα ρεζερβουάρ τους.
Στα παραμεθόρια πρατήρια της Βουλγαρίας η βενζίνη κοστίζει από 1,10 έως και 1,25 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,6 με 1,7 ευρώ που κοστίζει στη χώρα μας.
Η προτίμηση στη φθηνότερη βουλγάρικη βενζίνη είχε σαν αποτέλεσμα ένα μπαράζ λουκέτων τον τελευταίο χρόνο στα βενζινάδικα των νομών της ανατολικής Μακεδονίας, καθώς πλήρωσαν το φαινόμενο 10.000 αυτοκίνητα ημερησίως, που περνούν τα σύνορα Κιλκίς και Σερρών, για να βάλουν βενζίνη σε Σκόπια και Βουλγαρία.Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του επιμελητηρίου Έβρου, κάθε μήνα καταγράφονται από το νομό τους περίπου 200.000 περάσματα κατοίκων της περιοχής προς τη Βουλγαρία.
http://img.protothema.gr/658CA37F0EF6A79E81FBCC0E8B81EB41.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου