Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ «ΕΓΚΛΗΜΑ» ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΖΗΜΙΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 390.000.000 ευρω ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ...!!!

ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ και Ο ΜΟΝΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ «Economist...!!!

Νέο μείζον ζήτημα για τον τ. Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που παραπέμπει ακόμη και στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και Ειδικού Δικαστηρίου δημιουργούν πρόσφατες αποκαλύψεις του μόνιμου εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, περί κυβερνητικής καθυστέρησης στην ιδιωτικοποίηση μεριδίου του ΟΤΕ, η οποία ζημίωσε την Ελλάδα κατά 390.000.000 ευρώ.
Οι αποκαλύψεις έγιναν κατά το πρόσφατο συνέδριο του βρετανικού οικονομικού περιοδικού «Economist», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Καβούρι και, μάλιστα, την ώρα που είχαν αποχωρήσει οι τηλεοπτικές κάμερες και οι δημοσιογράφοι.
Ο κ. Τράα, ως βασικός ομιλητής στο συνέδριο, άρχισε να δέχεται ερωτήσεις από τους συνέδρους.
Ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ως σύνεδρος, ρώτησε τον κ. Τράα για ποιο λόγο επιμένει το ΔΝΤ στην άμεση πραγματοποίηση ιδιωτικοποιήσεων, με δεδομένο ότι οι τιμές είναι χαμηλές και «θα είναι έγκλημα να ξεπουλήσουμε κρατική περιουσία τώρα».
Μάλιστα, ρώτησε ευθέως τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ αν θα υπέγραφε συμφωνίες ιδιωτικοποιήσεων αν ήταν υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.
Ο Τράα είπε στον επικεφαλής του ΕΒΕΑ ότι, αν θεωρεί αυτός πως οι τιμές είναι φτηνές, θα αγοράσει.
Και μετά έβγαλε την είδηση. «Θα σας φέρω», είπε, «ένα παράδειγμα. Ηρθα στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010.
Στην ενημέρωση που είχα, έμαθα ότι υπάρχει η οψιόν πώλησης του 10% του ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telecom που άξιζε τότε 780.000.000 ευρώ. Είπα στον αρμόδιο υπουργό “πούλα τις μετοχές αυτές αύριο”».
Αρμόδιος υπουργός εκείνη την περίοδο ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η απάντηση που έλαβε από τον «αρμόδιο υπουργό» ήταν ότι θα πουλήσει αργότερα σε υψηλότερη τιμή.
Και πρόσθεσε με νόημα ο κ. Τράα:

«Τη συνέχεια την ξέρετε, πουλήθηκε τελικά με 390.000.000 ευρώ». Δηλαδή 50% ή 390.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με την τιμή του Μαΐου του 2010.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έκλεισε το συγκεκριμένο κεφάλαιο της κουβέντας στέλνοντας κι ένα άκρως απαισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον την Ελλάδας και της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων.
«Οι τιμές δεν πρόκειται να αυξηθούν, πρόκειται να πέσουν. Το χειρότερο είναι να χρεοκοπήσετε και να έρθουν να τα πάρουν δωρεάν».
Το σίγουρο είναι ότι μπορεί οι Γερμανοί της Deutsche Telecom να μην πήραν το 10% του ΟΤΕ τζάμπα, το πήραν όμως πολύ φτηνότερα (για την ακρίβεια, κατά 50%) σε σχέση με τον περασμένο Μάιο.
Αυτό δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, όπως το γιατί πίστευε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι οι τιμές στο Χρηματιστήριο θα ανεβούν, την ώρα που υπέγραφε ένα δολοφονικό για την οικονομία Μνημόνιο που θα προκαλούσε μεγάλη ύφεση.
Ο ίδιος ως οικονομολόγος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι, όταν επέρχεται ύφεση, η τιμή όλων των περιουσιακών στοιχείων (π.χ., ακινήτων) πέφτουν.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται απαντήσεις για το γεγονός ότι, την ώρα που επιβάλλονται συνεχώς εξοντωτικά μέτρα στους Ελληνες, η Deutsche Telecom τρίβει τα χέρια της επειδή με κυβερνητική ευθύνη καθυστέρησε η αγορά του 10% του ΟΤΕ κι έτσι γλίτωσε 390.000.000 ευρώ.
Οσα είναι περίπου τα προβλεπόμενα φετινά έσοδα από την πρόσφατη μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Σπύρος Δημητρέλης
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου