Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΟΥΤΕ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ. ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ «ΚΑΒΑΛΩΝΤΑΣ» ΤΟ…ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΑΝΑΠΟΔΑ…!!!

«ΠΡΩΤΑ ΕΚΟΨΕ ΜΙΣΘΟΥΣ και ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ και ΜΕΤΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ και ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ…!!!

Πολύ αποκαλυπτικός σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκης στο briefing με τους πολιτικούς συντάκτες
Επικαλούμενος συνάντηση που είχε ο Τομεάρχης της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον εκτελώντα χρέη Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, ο Μιχελάκης επεσήμανε ότι ο Λίπσκι αναρωτήθηκε:
“Γιατί ξεκινήσατε με περικοπές αποδοχών και συντάξεων;
Έπρεπε να έχετε προωθήσει ήδη τις διαρθρωτικές αλλαγές!”

Έτσι έδωσε το δικαίωμα
στον Εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να πεί ότι η κυβέρνηση οφείλει κάποιες απαντήσεις:
1) Γιατί ξεκίνησε από μισθούς και συντάξεις;
2) Γιατί καθυστέρησε τις διαρθρωτικές αλλαγές;
3) Γιατί καθυστερεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
Το Μνημόνιο της Πορτογαλίας που εγκρίθηκε από το ECOFIN στις 17 Μαΐου, στοχεύει σε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ εμπεριέχονται μέτρα που έχει συμπεριλάβει και η Ν.Δ. στο Ζάππειο ΙΙ. Στα δύο κείμενα για την Πορτογαλία (ΔΝΤ: Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή /ΕΚΤ: Μνημόνιο Συνεννόησης ειδικών όρων οικονομικής πολιτικής), είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθούν τα λάθη του Μνημονίου της χώρας μας.
Αποδεικνύεται ότι η Πορτογαλία έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν παραδόθηκε αμαχητί.
Ειδικότερα:
• Περιλαμβάνεται στα μέτρα με σκοπό την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και «μεγάλη μείωση» των εργοδοτικών εισφορών (“major reduction in employers” social security contribution) (παρ. 39).
• Προστατεύει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα μέτρα (όχι οριζόντια όπως εφαρμόστηκε σε εμάς και ουσιαστικά έπληξε δυσανάλογα τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους). Ειδικότερα, προβλέπει στην παρ. 8 του κειμένου του ΔΝΤ:
- εξαίρεση από τη μείωση του 5% του ονομαστικού μισθού στο δημόσιο τομέα και το πάγωμα των συντάξεων του 2011 στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
- εξαίρεση στις οικονομικά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από τις αυξήσεις στα προτεινόμενα νοσήλια στον τομέα της υγείας (proposed moderating fees increases),
- εφάπαξ εισφορά σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τα 1.500 ευρώ.
• Προβλέπει τη μείωση των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης κατά 1% το χρόνο μέσω μερικής αντικατάστασης των συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων αλλά και μέσω μετατάξεων, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε απολύσεις (παρ. 23).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου